BÖCEKLERİN SIRA DIŞI HAYATTA KALMA YETENEKLERİ

 



   Böcekler(Insecta), eklem bacaklılar(Arthropoda) şubesine bağlı olup hayvanlar aleminin en kalabalık grubudur. Böcekler bu kadar fazla sayıda olmalarını hayatta kalma yeteneklerine borçludur. İşte sizler için derlediğim Böceklerin Hayatta Kalma Yetenekleri!

   Böceklerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için doğal düşmanlardan kendini korumak amacıyla çeşitli yollara başvurular. Böylece hayatta kalırlar. 

1- Ölü Taklidi Yapma

 Düşmanları ile karşılaştıklarında kendilerini yere atıp, anten ve bacaklarını vücuduna yapıştırarak hareketsiz kalırlar. Böylece ölü taklidi yaparlar. En sık karşılaşılan tür Bağ maymuncuğu (Otiorhynchus spp)' dur.











(https://tr.pinterest.com/pin/675540012841826127/)



2- Aktif Saldırı ve Savunma

  Karıncalar ve termitler güçlü mandibulalarıyla düşmanlarını ısırarak onları kaçırırlar. Bal arıları ve yaban arıları, sahip oldukları zehirli iğneleriyle kendilerine saldıran düşmanlarını etkisiz hale getirirler.











(https://tr.pinterest.com/pin/611504455627826389/)

  








(https://www.aid.org.tr/bocek-isiriklari-ve-ari-sokmalari/)


3-Kaçırıcı Etkiye Sahip Salgı veya Koku Çıkarma

  Çekirgelerin ağzından çıkan salgı, Pentatomidae familyasının çıkardığı pis kokular, Bombardıman böceğinin pis kokulu bir sıvı fışkırması Carabidae familyasındaki türlerde de benzer kokular salgılar.

Bombardıman Böceği (Pheropsophus verticalis)








(https://www.emaze.com/@ATFFWQQW)


4- Kriptik Renklenme

  Kendini doğal ortama benzeterek düşmanlarında kurtulma şeklidir. Geometridae ve Tetigonidae familyalarındaki bazı türlerde görülür. Bazı böcek türleri bulundukları ortamın şekline kendilerini benzeterek doğal düşmanların fark edemeyeceği şekle bürünürler.

Geometridae familyasına ait türlerin larvaları ile Phasmidae türleri bitkilerin dal ve sürgünlere benzerlik gösterirler.











(https://en.wikipedia.org/wiki/Entomology)


Tettigonidae ve Lepidoptera larvaları yaprağa benzer.(Kalima spp kanatlarını kapatınca kurumuş bir yaprağa benzemektedir.)

 Kalima spp.















(https://alchetron.com/Kallima-inachus)


Membracidae familyası türlerinin pronotumu gül dikenini andırmaktadır.
















(https://www.inaturalist.org/photos/3168044)


5-Aposematik renklenme (Uyarıcı Renklilik)
  Bazı böcekler morfolojik özellikleriyle yenilmez tatsız ve yenildiği taktirde yiyen canlılara zarar verebilecek bir görünüme sahip olma haline Aposomatik renklenme denilmektedir. Çok parlak renklere sahip olanlar bu özelliği taşıyan türler olarak bilinmektedir. Bazı türler doğal düşmanlar için tehlikeli olmadıkları halde kendilerini böyle gösterirler.

Saturniidae erginleri














(https://la.wikipedia.org/wiki/Saturniidae)


Saturniidae larvaları












(https://ekog.org/2020/03/07/tonton-ve-tehlikeli-saturniidae/)


Papillio trolius larvaları sahip oldukları korkunç göz ve ağız yapısıyla düşmanlarını korkutarak uzaklaştırır.










(http://entnemdept.ufl.edu/creatures/bfly/spicebush_swallowtail.htm)

6-Mimetrik Renklenme: (Sematofilaktif): Taklitçi türler
 Korunma mekanizması olmayan veya zayıf olan türler savunma mekanizması güçlü olan türlere benzeme şekline denilir.Bazı Hemiptera türleri kendilerini karıncalara, bazı Lepidoptera (Sesiidae) türleri kendilerini arılara benzetmektedir. 

Sesiiadae



















(https://bugguide.net/node/view/725722)


Paederus littoralis
















(https://en.wikipedia.org/wiki/Paederus)


   Ayaklarımızın altındaki her karınca, bahçelerimizdeki her arı, ve dahası... İşte bu canlılar biyoçeşitliliğin büyük bir kısmını oluşturuyorlar. Elbet doğada bir nişleri var ki hayatta kalabilmek için bu yetenekleri geliştirmişler. 
"Arılar olmasa insanlık ancak 4 yıl yaşayabilir." Albert Einstein (1879-1955)
 
  Sağlıcakla...







0 Yorum:

Yorum Gönder