BİR ENSTRÜMANA BAŞLAMAK

  


  Müzik en evrensel dildir der Fazıl Say. Bu dili hepimiz az veya çok biliriz. Kimi bu dili, müzik yaparak(enstrüman çalarak veya vokal yaparak) konuşur ve anlatır. Kimi ise müziği dinleyerek, anlatılmak isteneni anlar ve duygularını bu dil ile destekler. Bu yazımda bu dili konuşmak isteyenleri ele alacağım. Keyifli okumalar dilerim. 

  Bir enstrüman çalmak istiyorsunuz ve hemen araştırmalara başlıyorsunuz ve bir bakıyorsunuz bu araştırmaların içinde kaybolmuşsunuz. Kafanızda "Hangi marka? Yanındaki ekipmanlar olmalı mı? Olacaksa ne gibi ekipmanlar? Çalabilecek miyim? vb." şeklinde cevapsız sorular dönüyor. Derin bir nefes alın ve aşağıda sıralayacağım doğru soruları yanıtlayın.

 

  En başta kendinize inanın.

   Benim için başarının formülü inanmaktır. Kendinize güvenin, insanların söylediğini değil kendinizi dinleyin. Müziği, kendinizi iyi hissetmek için yapacaksınız.

 



  Enstrümanlar arasında kıyaslama yapmayın.

   Her çalgının kendine has teknikleri ve buna bağlı olarak da zorlukları vardır. Örneğin; gitar bağlamaya göre daha kolay veya daha zor değildir.

 

 Sadece seçtiğiniz enstrümanı alın.

  Bunu çalmak için önce şunu çalmak gerekir diye bir şey yoktur! Bu duruma örnek olarak Elektro gitar çalmak isteyenlere çoğu zaman, "önce klasik gitar öğrenin" denir. Bu tamamen yanlıştır. Elektro giarın da klasik gitarında düzenleri aynı olsada bambaşka çalım şekilleri vardır.

 

Piyasasına göre düşük fiyatlı enstrümanları almayın.

   Bahsettiğim durumun ikinci el enstrüman için geçerli olmadığı söylemek isterim. Fiyatı ucuz enstrümanı öğrenmek bir hayli zor olabilir. Telli enstrümanlar için örnek vermek gerekirse; telleri klavyeden uzak olan bir çalgıyı çalmak zor ve can acıtıcı olacaktır. Bu da sizin enstrümandan soğumanıza neden olabilir.

  Enstrüman satın almak isteyen kişileri, enstrümanın özellikleri hakkında pek bilgisi bulunmadığından zorlu bir süreç beklemektedir. Tam bu noktada, güvenle deneyip satın alabileceğiniz ürünleri müşterilerine sunan ve bu yazınında sponsoru olan OZAN MÜZİK 'den biraz bahsetmek istiyorum.

  Türk ve batı müziği enstrümanlarından tutun da kalimba, ukulele gibi egzotik enstrümanlara kadar pek çok çeşit ve markanın tedariğini gerçekleştirebilen OZAN MÜZİK;  güvenilir derslikleri, kaliteli eğitimleri ve benzersiz şeffaflığı ile bir müzik mağazasından daha fazlası. Siz de OZAN MÜZİK avantajlarından yararlanmak için resme ve buraya tıklayın. 





 Sabredin, başarısız olunca pes etmeyin

   Kimse doğar doğmaz gitar, bağlama veya piyano çalmıyor. Beyniniz öğrendiklerinizi uygularken kas engeline takılacaktır. Daha önce bu hareketlere (egzersiz, teknik, akor vb.) kaslarınız alışık olmadığı için bu durum oldukça normaldir. Moralinizi bozmayın, kısa zaman içinde kaslarınız bunu öğrenecek ve artık refleks olarak yapacaksınız.

 

 Çok çalışın, özellikle de metronomla.

   Kendinize küçük hedefler koyun. Bu hafta bu şarkıyı öğreneceğim şeklinde olabilir. Ulaştığınız her küçük hedef size öz güven sağlayacaktır.

 



Armoni öğrenin.

  Armoni müzikteki her karanlığı aydınlatacaktır, sizi özgür kılacaktır. Hazırladığım Armoni Bilgisi Dersleri ve Alıştırmaları ile kolayca armoni öğrenin. daha fazlası için tıklayınız...

 


Şarkıların üstüne çalın.

   Şarkıların üstüne çalmak, yaptığınız müziği sağlamlaştırır ve grup performanslarındaki başarınızı arttırır. OZAN MÜZİK YOUTUBE BAĞLAMA EĞİTİM kanalında hazırlanmış solfej videolarına buradan ulaşabilirsiniz.




 

  Müzisyen arkadaşlar edinin.

    Birlikte yapacağınız müzik sizi daha başarılı kılacaktır. Birbirinizden bir şey öğrenmek ve yanlışlarınızı düzeltmek bu bağlamda çok önemlidir.

     Başkanı olduğum Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik Performans Topluluğu, müzik uğruna birbirini tamamlamanın ne kadar değerli olduğunun kanıtı olmuştur bana.

 



  "Ben zaten yaparım" demeyin.

  Özellikle grup çalışmalarında "Ben yetenekliyim, son saat hallederim" gibi düşüncelerle yerinizde sayarsınız.

 

   Amacınız müzikteki tüm duygu ve düşünceleri aktarabilmek olsun.

     Amacınız müzik yapmak olsun!

 

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Sağlıcakla...

0 Yorum:

Yorum Gönder