ELEKTRO GİTAR TEKNİKLERİ

 



ELEKTRO GİTAR TEKNİKLERİ

 Değerli okuyucularım hepinize merhaba. Bu yazım yaklaşık 12 yıldır çalmakta olduğum elektro gitar hakkında olacak. Diğer yazılarımda elektro gitar hakkında pek çok noktaya değineceğim. Bu yazımda bahsedeceğim teknikler elektro gitara has olan ve sıklıkla kullanılan tekniklerdir.

 

Power Chord (5'li Akor)

   Rock ve metal müzik tarzlarında daha çok karşımıza çıkan bu akor, ana notanın 5. sesiyle beraber kullanılmasıdır. Bu akorlarda 3. ses olmadığı için majör veya minör kavramı bulunmaz. (Eğer ki notanın 5'lisi ana notadan pes olarak duyuruluyorsa buna Ters 5'li denir.)


 

 5'li Akorlar ve Akorların Oluşumu hakkında daha faza bilgi almak için buraya tıklayınız...

 



Mute (Susturma)

  Mute tekniği, bastıktan sonra uzamasını istemediğimiz notaları veya akorları, penayı tutan elimizin kenarıyla tellerin üzerine gelecek şekilde kapatılmasıyla yapılır. Sadece elektro gitar da değil, akutik, klasik gitar tekniklerinde de karşımıza çıkar.

 

Palm Mute (PM)

  Rock ve metal müziğin vazgeçilmezi olan bu teknik, penayı tutan elimizin kenarını tellerin köprüden çıktığı yere koyularak yapılır. Mute tekniğinden farkı ise bu tekniğin amacı notanın veya akorun sesini yok etmek değil, sesini baslaştırmak ve distiorsionun açık kirliliğini söndürmektir.

 


Slide (Kaydırma)

  İlk vurulan notadan tize veya pese doğru kaydırarak yapılır.


Legato Slide

  İlk vurulan notadan bir sonraki notaya kadar kaydırılarak yapılır ve son notaya vurulmaz.

 

Shift Slide

  İlk vurulan notadan bir sonraki notaya kadar kaydırılarak yapılır ve son notaya vurulur.

 


Hammer On

 Bağlamada "Çarpma" olarak karşımıza çıkan bu teknik; notaya vurulmasından sonra klavyedeki bir diğer parmağın, diğer notaya dik bir şekilde basmasıyla meydana gelir. Böylece tek pena vuruşuyla iki ses çıkarılmış olur.

 


Pull Of

  Yine Türk Müziği'nde Çekme olarak adlandırılan bu teknik; notaya vurulduktan sonra notaya basan parmak kaldırılır ve diğer nota pena vuruşu olmadan duyurulmuş olur. Burada dikkat edilmesi gereken durum ise; kaldırılan parmak ne tam dik bir şekilde kaldırılmalı (bu durumda istenilen ses çok az çıkar) ne de çok yatay çekilerek kaldırılmasıdır (kirli bir ses çıkar veya alt teller de etkilenir).

 



Tapping

   Penayı tutan elin parmaklarının klavye üzerindeki notalara vurarak çalım biçimidir. Bağlamadaki "Şelpe" tekniğine benzer. Hammer On ve Pull Of tekniği ile beraber kullanılır.

 



Doğal Harmonik

  Tüm telli enstrümanların, 5. 7. 9. 12. 15. 17. 19. 24. perde çizgilerinin tam üstüne parmağımızı koyup ve vurduktan sonra hemen dik olarak kaldırırsak hoş bir ses çıkar. İşte bu tür seslere "Doğal Harmonik" denir.

 



Yapay Harmonik

  Yapay Harmoniğin net olarak duyulabilmesi için distortion efektinin açık olması gerekir. Bu teknik herhangi bir perde aralığında tellerin üstüne parmaklar koyularak yapılır.

 

Pinch Harmonik

  Elektro gitar teknikleri içerisinde yapması zor olan tekniklerdendir ve yine yapay harmonikte olduğu gibi distirtion efekti açık olursa daha net duyulur. Yapılışını özetleyecek olursam; pena tutan elimizin baş parmağını notaya vurduktan sonra üstüne koymamızla oluşur. Elinizin konumunu ve bastığınız notanın yerini değitirdikçe çıkan seste değicektir.

 

Vibrato

  Vibrato yalnızca enstrümanlarda değil vokallikte de kullanılan bir teniktir. Bu teknik; basılan notanın yukarı aşağı doğru seri hareketlerle yapılmasıyla oluşur.

 



Bend

   Soloların vazgeçilmezi olan bu teknik basılan bir notanın gidilmesi istenen notaya göre çoğunlukla yukarıya doğru çekilmesidir. Bu tekniği uygularken gideceğiniz notaya vurarak kulağınızı alıştırmanızı tavsiye ederim.

 



Tremolo

  Bu tekniği yapabilmeniz için gitarınızda Tremolo sisteminin olması gerekir. Tremolo kolu yardımı ile teller gevşetilir veya sıkılaştırılır. Böylelikle sesler tizleşir veya pesleşir. Hemen yapabileceğiniz bu teknik oldukça da havalı.

 


Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Sağlıcakla...

0 Yorum:

Yorum Gönder