YAPRAKBİTLERİ

 

     

  Ülkemizin her bölgesinde yapılan meyvecilik tarım sektöründe önemli bir yere sahiptir. 2010 TÜİK verilerine göre dünya üretimindeki paylarımız; fındıkta %66, vişnede %17, kirazda %19, incirde %24, kayısıda %13, elmada %4 olarak sıralanmıştır. Yine TÜİK 2010 verilerine göre meyvecilikte üretimi ton olarak en fazla olan elmadır(2.600.000 ton).

 

     Meyvecilikte tek başına veya birlikte etkili olan zararlı, hastalık ve yabancı otlar, ürün kayıplarına ve pazar değerinin düşmesine neden olurlar. Bu etkenlerden biri olan ve polifag zararlı olan Yaprakbitleri (Hemiptera: Aphididae), boyları 1- 4 mm olan, yeşil, gri, siyah gibi renklere sahip olan, emgi yaparak ve virüs taşıyarak doğrudan, salgıladıkları tatlı maddeyle fumajin tabakasına neden olarak dolaylı olarak zarar yapan küçük böceklerdir.

 

     Yaprakbitleri, hızlı ürediği ve polifag bir tür olduğu için, doğada çok sayıda doğal düşmanı bulunmaktadır. Normal koşullarda bu doğal düşmanlar afidlerin popülasyonunu baskın tutarlar. Fakat kimyasal mücadelenin yoğun kullanılmasıyla doğal düşmanların popülasyonları düşmektedir. Kimyasal mücadeleden önce mutlaka kültürel önlemler alınmalı ve doğal düşmanlar korunmalıdır. Bu doğal düşmanların başında ise Uğur Böcekleri Coccinella septempunctata L. (Col.: Coccinellidae) gelmektedir.

 

     Meyve ağaçlarında sorun yapan ve konukçusu ağırlıkla o bitki türü olan afidler mevcuttur. Bu afidlerden; Şeftali Yaprakbiti Myzus persicae (Sultz.) (Hemiptera: Aphididae), şeftali bitkisini daha çok tercih eder. Şeftali yaprakbiti yaptığı emgi ve salgıladığı tatlı maddeyle zararlı olur. Nar Yaprakbiti Aphis punicae  (Hemiptera: Aphididae), taze sürgün, çiçek ve meyvede beslenerek zarar yapar. Bu beslenme sonucunda özellikle meyvede deformasyona yol açar. Elma Yeşil Yaprakbiti Aphis pomi (Hemiptera: Aphididae) ise elma bahçelerinde görülen diğer bir afiddir. Elma yeşil yaprakbiti yaptığı zararının yanında Lahana Siyah Halkalı Leke Virüsü(TuMV) ve Soğan Sarı Cücelik Virüs’üne(OYDV) vektörlük yapmaktadır.


 1. Yaprakbitleri Hakkında Genel Bilgiler

1.1 Yaprakbitlerinin Sistematiği

Alem: Animalia (Hayvanlar)

Şube: Arthropoda (Eklembacaklılar)

Sınıf: Insecta (Böcekler)

Takım: Hemiptera (Yarım Kanatlılar)

Familya: Aphididae


1.2. Yaprakbitlerinin Morfolojisi

     Yaprakbitlerinin vücutlarında bir çift anten, bir çift kornikulus, üç çift bacak ve bir çift göz bulunur. Sokucu emici ağız yapısına sahiptirler. Boyları 1-4 mm arasında değişir. Kanatlı ve kanatsız formları mevcuttur. Genellikle renkleri yeşil, siyah, kahverengi, gridir(Şekil a)


Şekil a:  Myzus cerasi


1.3. Yaprakbitlerinin Biyolojisi

     Yaprakbitleri koloniler halinde yaşarlar. Bu kolonide birden çok dönem gözlemlenebilir. Taze yapraklar ve yeni sürgünlerde beslenmeyi tercih ederler. Kışı genellikle dal ve sürgün aralarında yumurta döneminde geçirirler. Hava sıcaklığına bağlı olarak haftada 1 döl verebilirler. Sindiremedikleri bitki özsuyunu ve şekerli maddeleri anüs yoluyla dışarı atarlar. Bu tatlı maddeden karıncalar ve saprofit mantarlar beslenirler(Şekil b).



Şekil b: Yaprakbiti kolonisinin üzerinde tatlı maddeyle beslenen karınca

1.4. Yaprakbitlerinin Zararı

     Yaprakbitleri, sokucu emici ağız yapılarına sahip olduğundan bitki özsuyunu emerek beslenirler. Zararlı yoğunluğu yüksek olduğunda tatlı maddenin yaprak yüzeyini kapatması ve fumajin gelişmesi klorofil oluşumu ve fotosentez engeller(Şekil c). Genç fidanlarda gelişme yavaşlar. Virüs vektörüdürler. Bazı türler yapraklarda kıvrılmaya neden olur(Şekil d).



Şekil c: Nar meyvesi üzerindeki fumajin 



Şekil d: Yaprakbitlerinden kaynaklı kıvrılmalar


1.5. Konukçuları

     Yaprakbitleri polifag zararlılardır. Meyve ağaçlarında, sebzelerde, süs bitkilerinde ve yabancı otlarda beslenirler.

 

1.6. Yaprakbitlerinin Mücadelesi

     Yaprakbitlerinin mücadelesi, Kültürel Önlemler, Biyolojik Mücadele ve Kimyasal Mücadele olarak yapılmaktadır.

 

1.6.1. Kültürel Önlemler

     Yeni tesis edilecek bahçelerde sık dikimden kaçınılmalıdır. Meyve ağaçlarında her yıl düzenli budama yapılarak hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Gereğinden fazla sulama ve azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır. Arazi içinde veya kenarında olan yabancı otların temizliğine özen gösterilmelidir.


1.6.2. Biyolojik Mücadele ve Doğal Düşmanları

     Normal koşullarda doğal düşmanlar yaprak bitlerini baskı altına almak için yeterlidir. En sık rastlanılan doğal düşmanları Coccinella spp., Scymnus spp., Chrysoperla carnea, Aphidoletes aphidimyza, Aphidius spp.'dir.


Predatörleri:

Coccinella septempunctata L.           (Col.: Coccinellidae) Şekil e

Hippodomia variegata Goeze           (Col.: Coccinellidae)

Orius sp.                                         (Hem.: Anthocoridae)

Chrysoperla carnea Steph.                (Neur.: Chryspoidae) Şekil f



           Şekil e: Coccinella septempunctata 

Şekil f: Chrysoperla carnea


Parazitoitleri:

Aphidius spp.                                   (Hym.: Braconidae)  Şekil g

Aphidencyrtus sp.                             (Hym.: Encyrtiade)



Şekil g:  Aphidius spp.


1.6.3. Kimyasal Mücadele

     Özellikle meyve ağaçlarında bir önceki yıl yoğun yaprakbiti zararı görüldüyse kışın ağaçların gövdelerinde ve dallarında yumurta kontrolü yapılarak kış ilaçlaması önerilir. Bahar ve yaz aylarında ise yoğun popülasyonlarda bakanlık tarafından ruhsatlı ve önerilen BKÜ ile ilaçlama yapılır.


KAYNAKÇA

Özbek, S. (1977). Genel Meyvecilik. Genel Meyvecilik (s. 386,). içinde Ankara: Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.


T.C. Ankara Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. (2015). Meyve Ağacı Yaprak Bitleri. Ankara.


T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı. (2008). Nar Hastalık ve Zararlıları (s. 29-32). içinde Ankara.


T.C.Tarım ve Ormancılık Bakanlığı. (2011). Şeftali Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele. Ankara.


Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü. Zirai Mücadele Teknik Talimatları. Yumuşak ve Sert Çekirdekli Meyve Zararlıları (s. 232-241). içinde Ankara.


Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü. Zirai Mücadele Teknik Talimatları. Subtropik Meyve Zararlıları (s. 86-89). içinde

0 Yorum:

Yorum Gönder