KALİMBA

  



Sizlere yakın zamanda aldığım ve son zamanların en popüler enstrümanlarından biri olan "Kalimba" sazı hakkındaki bilgilerimi paylaşacağım.

KALİMBA HAKKINDA

Güney Afrika'da doğmuş olan Kalimba, ahşap gövde üzerine sırasıyla yerleştirilmiş metal çubuklardan oluşur. 

Metal çubukların köprüden sonraki kısımlarının uzunluğu farklı notalar verir. Metal çubukların üzerinde notalar yazar ve bu notalar batı müziğinde kullanılan harfler ile gösterilmiştir.



Kalimba ile verilenler;

1-) Çekiç: Kalimbayı akort etmek için kullanılır.


2-) 2 farklı renkteki yapışkan kağıtlar: Notaların yerlerini bulmakta kolaylık sağlar. Metal çubukların üzerine 1.renk-2.renk-1.renk... şeklinde yapıştırılır.(Ben enstrümanın görüntüsünü bozduğu için kullanmıyorum.)


3-) Parmak Koruyucu Slikon: İsteğe bağlı olarak parmaklara takılır.


Batı Müziğindeki Notaların bizdeki karşılıkları;

Türk Müziği

Do

Re

Mi

Fa

Sol

La

Si

Batı Müziği

C

D

E

F

G

A

B

 

KALİMBA DA AKORT

Yeni aldığınız bir kalimba da ilk yapacağınız işlem akort işlemi olacaktır. Akort: Bir enstrümandaki sesleri doğru notalara ayarlama işlemidir. Bunun için kalimbanızın yanında verilen bir adet çekiç bulunmaktadır. Çekici akortlamak istediğimiz metal çubuğun üzerinde yazan notaya bir Tuner (Telefonlarınıza uygulama olarak indirebilirsiniz.) yardımıyla akortlarız.

    Notayı Kalınlaştırmak için                                                            Notayı İnceltmek için

 
                                                     

               

 Örnek Akortlama       

  Akortlamak istediğim "Fa(F) Notasını" kırmızı ile vurguladım. Tuner de görüldüğü üzere nota F sesinden biraz geride. Tam notanın üstüne getirebilmek için sesi inceltmem (tizleştirmem) gerek. Çekiç ile dışa doğru vurarak ve her vuruştan sonra sesi kontrol ederek işlem yapılır.   

                                            

KALİMBA İLE FARKLI TONLARDAN ÇALABİLMEK    

  Kalimba da yaptığımız akortta tüm sesler naturaldir. Yani diyez veya bemol sesler yoktur. Bu nedenle bu akort sisteminde tonu yalnızca La Minör ve Do Majör şarkılara eşlik edebiliriz. Farklı tonlardan çalmak istediğimizde ise çalacağımız şarkının veya melodinin tonunu bilmek gerekir.

 Örneğin Re Minör bir parçaya eşlik etmek istersek Re Minör gamını yazıp içindeki notaları bulmamız gerekir. Gamların nasıl bulunduğunu izlemek için linkteki videomu izleyebilirsiniz.




                                  Re Minör Gamı: Re Mi Fa Sol La Sib Do Re 

Görüldüğü üzere Re Minör Gamında tek bir arıza ses var Si bemol(Bb)/La diyez(A#). Bu durumda kalimbamızdaki Si(B) notasını yarım ses kalınlaştırarak Si bemol/La diyez notasına akortlamamız gerekir. Ayrıca Koma Seslerini de akortlayarak bulabilirsiniz.

                                                  

                                                                              
   

0 Yorum:

Yorum Gönder