Havaların iyice ısınmasıyla birlikte bitkilerim balkondaki yerlerini almaya başladı. Özellikle sokağa çıkma yasağının uygulandığı bu zamanlarda bitkilerle ilgilenmek insanı rahatlatıyor. Bu yazımda yetiştirdiğim bitkileri(süs bitkileri ve sebzeler) ve bitkilerin yetiştirilmesiyle ilgili bilinmesi gereken bilgileri aktaracağım.
Vereceğim bilgiler bitkilerin genel istekleri içindir. Türlere göre bu istekler değişebilmektedir.
Bitkilerin Gelişimini Etkileyen Faktörler
Sıcaklık
Kimi bitkiler uzun süre soğuğa dayanabilirken kimisi 0°C' de ölürler. Yetiştireceğiniz bitkinin optimum sıcaklık değerlerini bilmek bitkinizin sağlığı açısından önemlidir.
Işık
Bitkilerin fotosentez yapabilmesi için ışık gereklidir. Bazı bitkiler ışık şiddetinin daha az olduğu yani gölge yerleri severken bazıları ise gün boyu ışık alan yerleri severler.
Sulama
Sulama, "bitkinin ihtiyaç duyduğu suyu etkili kök bölgesine verilmesi" olarak tanımlanır. Su topraktaki boşluklarda ya da toprak parçacıklarına tutunmuş halde bulunur. Nemli topraklarda kökler daha iyi gelişir. Fazla sulama kök bölgesindeki hava miktarını azaltacaktır. Özellikle de alanım olan Bitki Hastalıkları ve Zararlıları açısından fazla sulama beklenmedik sonuçlara neden olabilir. Toprağınızın yapısı, sıcaklık, bitkideki terleme, bitki türü gibi faktörler sulamanın zamanını ve miktarını etkiler. Bitkinizin su ihtiyacını bilmeniz bu yüzden önemlidir. Topraktaki nemi parmağınızla kontrol edip sulamaya karar verebilirsiniz.
Toprak
Bitkiler su ve mineral ihtiyaçlarını kökleri vasıtasıyla topraktan giderirler. Köklerin iyi gelişmesi bitkinin sağlıklı gelişmesi için önemlidir.
Toprak Yapısı
Kumlu topraklar killi topraklara göre daha az su tutar. Bu demek değildir ki killi topraklarda bitkiler daha iyi gelişir. Killi topraklar daha sıkı yapıya sahip olduğu için köklerin ihtiyaç duyduğu hava karşılanamayabilir. Bu yüzden yetiştireceğiniz bitki türünün toprak isteğini bilmeniz gerekir.
Toprak Havası
Bitkiler köklerindeki metabolik faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için belirli bir oranda havaya ihtiyaç duyarlar. Normal gelişme için bu oran %10'dur.
Toprak Sıcaklığı
Hızlı kök gelişimi olmasını istiyorsanız toprak sıcaklığı en az 10-15 °C olması gerekir.
Toprak Derinliği
Bitkinizi yetiştireceğiniz saksı, bitkinizden çok büyük ve çok küçük olmamalı. Bitkinizden genişlik ve derinlik olarak biraz büyük olmalı. Çok büyük saksılarda su açısından verimlilik azalır.
Toprak pH'ı
Toprağın pH'ı 5,7-7,2 arasında olmalıdır.
Bitki Besin Elementlerinin Varlığı
Bitkilerin büyümesi ve sağlıklı gelişebilmesi için ihtiyaç duyduğu elementler olarak tanımlanır. Bitki yetiştirmede gübre, sağlıklı gelişim için gereklidir. Uzun süre kullanılmış topraklarda bitki besin elementlerinin eksikliği daha çok görülür. Yeni aldığınız topraklarda eğer bitkiniz hızlı büyümüyor ise topraktaki elementler bir süre yeterli olacaktır. Yapraklarda farklı belirtiler görürseniz (özellikle sararma) çiçekçilerde satılan sıvı gübrelerden alıp (bitkinizin türüne ve önerilen dozda kullanmak koşuluyla) kullanabilirsiniz. Fazla gübre kullanımı bitkinize zarar verecektir.
Bitki Besin Elementleri konusunu daha sonra detaylı bir şekilde kaleme alacağım.
Balkonumdaki Bitkiler
Çeşme Papatyası (Argyranthemum frutescens L.)
Verbenaceae ailesindeki türler
Hercai Menekşesi (Violaceae)
Çilek (Fragaria spp..)
Domates (Solanum lycopersicum)
Pervane Çiçeği (Catharanthus Roseus)
Şimdilik sizlere aktaracaklarım bu kadar. Bitki Koruma ile her şeyi instagram sayfamda bulabilirsiniz.
Sağlıcakla...
0 Yorum:
Yorum Gönder