SOSYAL BÖCEKLER: ARILAR

 



   Arılar,  yalnızca bal ve ürünleri üretmekle kalmayıp üreticiler sınıfına giren bitkilerin tozlaşmasını ve bunun sonucunda döllenmesini sağlayarak besin zincirinin ilk basamağı olan bitkilerin nesillerini devam ettirmiş olurlar. Onların bu işlemleri diğer besin zincirilerine de katkı sağlar. İşte bu yüzden arıların hayatımızdaki rolü büyüktür.




 Arıların Tarımsal Ekosistemdeki Önemi

  Bitkilerin büyük çoğunluğu böcekler vasıtasıyla tozlaşır ve ürüne yatar. Yalnızca 82 kültür bitkisinin tozlaşması ele alındığında bunların 63 türünün tozlaşması %90 oranında arılar tarafından gerçekleşmektedir (Delaplane ve Mayer, 2000). Tükkettiğimiz bitkisel gıdaların 1/3'ünün tozlaşma işlemi arılar tarafından yapılır(Mc Gregor, 1976).Bal arılarının meyve ağaçlarını tozlayarak sağladıkları fayda, ürettikleri balın 6 katı değerinde olduğu saptanmıştır(Kansu,1999). 

   Bal arıları; taşınmalarının ve üretimlerinin kolay olması, sert hava koşullarında da aktif olması ve pestisitlere diğer arılara nazaran daha dayanaklı olmaları sebepleriyle polinasyonda tercih edilir.



      (https://www.pentaxforums.com/gallery/photo-bumble-bee-feeding-tomato-flower-34960/&u=32729)




Arıların Genel Özellikleri

  Bal arıları 1-1.3 cm uzunluğunda olup iki bileşik ve 3 nokta göze sahiptirler.




 Ağız tipleri yalayıcı-emicidir. Holometabol başkalaşım gösterirler. Larvaları yalancı tırtıl şeklinde olup serbest pupa tipte genelde bir koza içinde gelişir pupa olarak gelişir. 3.çift bacakları toplayıcı bacak tiptedir. Arı, çiçekler üzerinde dolaştığı sırada vücuduna yapışan polenleri iç kısımda bulunan ve fırça adını alan diziler halindeki kıllar yardımıyla toplamış olur.


Arıların Yaşamı


 Arılar, böcekler içerisindeki en sosyal canlılardandır. Bir kovanda 1 kraliçe arı olmak üzere 100-300 kadar erkek arı ve 10.000- 80.000 civarı da işçi arılardan oluşur. İşçi ve erkek arıların ömrü iki veya üç hafta iken kraliçe arı 5 yıl kadar yaşar.




İşçi Arılar

 İşçi arıların tamamı dişi olup kovanın temizliği, havalandırılması, korunması ve larva bakımlarından sorumludurlar. Kovana giren yabancı böcekleri propolis denilen bir madde ile kaplayarak böcekleri mumyalaştırılar. Erkek arılarla çiftleşmezler.


Erkek Arılar

 Tek görevleri kraliçeyi döllemektir. 




Kraliçe Arı(Ana Arı)

 Bir arı larvasının diğer larvalara göre daha sık ve arı sütüyle beslenmesiyle meydana gelirler. Çıkan erginler, diğer kraliçe adaylarıyla yalnızca biri kalıncaya kadar dövüşürler. Kovandan kovulan eski kraliçe arı bir sürüyle ayrılır. Bu olay "Oğul Verme" olarak bilinir. 

Arı sütü 
   

Kraliçe arı üremeden sorumludur ve kovanın düzenini sağlar.                                       



Kaynakça  
1.   Ayla Tüzün, G. B. (2013). Tarımsal Ekosistemde Arıların Önemi. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi , 91-95.

2.    Kansu, İ. A. (1999). Genel Entomoloji. Ankara

3.   Kuvancı, A., Arıcılık Araştırma Dergisi Derg. Sayı:2, S:14-17, 2009.

 
Okuduğunuz için teşekkür ederim.

     Sağlıcakla...              

0 Yorum:

Yorum Gönder